Az én törvényjavaslatom

 2011.07.18. 12:34


Fülünkbe cseng még az ősi, szovjet népdal, „ej, te bunkócska…”, különösen az a sora: „Unokáról e dal unokára maradt…”, nos sajnos nemcsak a dal, hanem a tartalma is. Mondhatnám, hogy javaslatot szeretnék tenni a faragatlanság elleni törvényre, de ez sajnos így nem kifejező. Ezért nevezzük nevén: a bunkóság elleni törvényjavaslatra gondolok. Templomunk háta mögött a Nagy Lajos király úton ott kiált a törvényért kitörve egy facsemete és a buszmegálló hatalmas üveglapja, hiába van csikkgyűjtő az oszlopon, a buszra felszállók dekkjeiket a park szélére dobják, ahol egy szakaszon a csikktenger már el is borítja a füvet.

Hallok ennél aranyosabbat is. A zuglói polgármester elrendelte az „ügyfél elégedettségi időszakot”, melynek során nagyon kedvesen felmérik, hogy elég udvariasak és szolgálatkészek-e az önkormányzat hivatalnokai. Helyes. Egyikük, egy a szociális irodán dolgozó, templomunkba járó asszony meséli, hogy az egyik ügyfél kissé alkoholos állapotban belép az irodába és mindjárt az ő, ajtóval szembeni asztalához vonul – segélyért. Az asszony a nevét kérdezi, majd közli, hogy ezzel a kezdőbetűvel két asztallal arrébb foglalkoznak vele. A válasz: „Rohadj meg!”. Persze ilyenkor be lehet hívni a biztonsági őrt, aki rendreutasíthatja a nyilván elégedetlen ügyfelet, de így sem érthető, hogy miért gondolja bárki, hogy bármit megengedhet magának, ha már vélhetően nincs vesztenivalója. Na és egyáltalán: mi az a „bármi”? Nyilván: ami benne van, ami a sajátja, ami a lelke része. De hát hogyan vált azzá?

Törés-zúzás, ocsmányság, durvaság, méltánytalanság – bunkóság, amit persze – mint említettem -, annak érdekében, hogy ne váljunk a részeseivé, nevezhetünk faragatlanságnak is, de az nem elég kifejező. Az pedig még csak fél megoldás, hogy leváltottunk egy „faragatlan” kormányt, a népet nem lehet ugyebár leváltani, még a szuper-faragatlan részét sem, de megregulázni lehet, amire persze Cohn –Bendit és a vele egyivású ultra-faragatlan sajtó kajbálkozni és hadonászni kezd, de a törvénynek rájuk is kell vonatkoznia, mert gyanítom, a degenerálódott viselkedési modell is tőlük ered.

süti beállítások módosítása