Giovanni Bellini: Krisztus megkeresztelkedése 1500 - 02

Urunk, megkeresztelkedésed ünnepe saját keresztségünket, kereszténységünket juttatja eszünkbe. Lelkünkben eltörölhetetlen jel tanúskodik arról, hogy hozzád tartozunk, de rossz belegondolni, hogy hányan vannak ugyanígy és ügyet sem vetnek rá. Nemcsak keresztségünkért adunk ma hálát Istenünk, hanem azért a kegyelemért is, hogy a körülmények, a neveltetésünk, a közösség megtartó ereje, sok jó példa és lelki érintés úgy hozta, hogy mi itt lehetünk nálad, veled léphetünk lélekben ma a Jordán folyóba és Keresztelő Szent János kérlelhetetlen tekintete alatt a Lélekben megújul felettünk atyai szózatos, ismét kinyilvánítod, hogy szeretett gyermekeid vagyunk. Segíts, hogy a mai szentmisén erőt gyűjtsünk hozzá, hogy mindent megtegyünk azért is, hogy kedved teljen bennünk Ámen.

 

Isten szeretett gyermekei vagyunk – ezt a tudatot erősíti meg bennünk a Szentlélek a mai evangéliumban, amint Jézus felett a Jordán folyóban elhangzik az Atya szózata.

Kérdezzük meg magunktól:

1.      Mint Isten szeretett gyermeke, családtagként élek-e Isten családjában, az Egyházban?

2.      Vallási életem nem érzelmeken alapul-e, felelősnek tartom-e magam a kereszténység jövőjéért?

3.      Gyermekeim, unokáim meg vannak-e keresztelve és hívő nevelésben részesülnek-e?

Mivel bántottam meg Istent az elmúlt héten?

 

Embermódra élsz, ha igazságosan élsz. Ha minden cselekedeted és szavad alján a szándék van: nem ártani az embereknek. Ha megkísérled   feltűnés és hiú szerep nélkül   segíteni az embereket. Néha csak azzal, hogy nem hallgatod el, az egyszerű igazságokat. Néha csak azzal, hogy nem mondod tovább, amit mások hazudnak. Néha csak azzal, hogy nem mondasz igent, amikor mindenki kiabál:  Igen, Igen!  Egy életen át, következetesen, nem beleegyezni abba, ami az emberek hazugsága, nagyobb hősiesség, mint alkalmilag, hangosan és mell-veregetve tiltakozni ellene. (Márai)

 

Uram, nehezen élem meg a hazugság tombolását, amely mostanában annyi felől harsog köröttem. Segíts, hogy türelemmel és állhatatosan képviseljem naponta a Te igazságodat, amely nekem is életet ad, de a világ élete számára sem adódhat más megoldás. Adj józanságot, hogy a hazánkat és egyházunkat támadó hazugság-lavinák közepette se adjam át lelkem a gyűlöletnek, mindez bármennyire is kísért. Szentlelked vezesse a lelkek és tudatok törekvését az igaz világosság felé, melyet megtestesüléseddel hoztál el a világba. Ámen.

 

süti beállítások módosítása