25. évközi vasárnap

 2010.09.19. 00:29

MISE BEVEZETŐ

Uram, ma szokatlan példázattal vársz bennünket evangéliumodban: egy csaló zsiványságát állítod elénk, nem is elrettentő példaként, hanem a szemünkre veted, hogy miért nem vagyunk legalább ilyen leleményesek a világosság terén? Naponta hallunk ilyen ügyekről a hírekben, mindig valami újabb, kapzsiságból eredő bűn derül ki, és alig hallunk arról, hogy a keresztények milyen korszakalkotót cselekedtek. Pedig tegnap a többi fiatallal sokat dolgoztunk a Te dicsőségedért és magyarságunk helyes útra téréséért. Biztató lépés, de sok hasonló kéne. Mindez csak lelki erővel lehetséges. Kérlek, adj ötleteket, kedvet és erőt mindehhez Szentlelked által a mai szentmisében. Ámen.

 

„Egy szolga sem szolgálhat két úrnak…Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.'' – hívja fel Jézus figyelmünket a mai evangéliumban arra, hogy életünkben az anyagi eszközöknek is a lelki javak elsőségét kell szolgálniuk. Kérdezzük meg magunktól:

 

1.Nem önkényeskedem-e anyagi lehetőségeim felhasználásában, mintha nem Istentől kaptam volna őket, és nem Őelőtte kellene egyszer elszámolnom róluk?

2.     Hogyan nyilvánul meg életemben a jótékonykodás és az önmegtagadás?

3.     Mennyi szabadidőt szánok naponta lelki összeszedettségem építésére?

Mivel bántottam meg Istent az elmúlt héten?

 

         Ámosz próféta által a társadalmi élet visszásságait ostorozza, figyelmeztet, hogy a szeretetlenség és az igazságtalanság bűneit nem felejti el, Az apostol pedig figyelmeztet, hogy Egyház küldetést kapott arra, hogy hirdesse Isten egyetemes üdvözítő akaratát, ezért a hívek közössége köteles mindenkiért imádkozni.

 

Bódás János: A PRÉDIKÁCIÓ

 

Csodálatos a prédikáció,

- gúnyolhatják-, itt Istené a szó!

S ha belülről látnád a szíveket,

elállna akkor a lélegzeted:

Van megszállott, ki rázza láncait,

Van Saul, akit égi fény vakít,

Van, ki most döbben rá, hogy elveszett,

s riadtan keres egy mentő kezet,

van gúnyos, konok, lázadó, pogány,

van ki a végső ítélettől retteg;

de van, kinek csillag gyúl homlokán,

mert szívében Krisztus most született meg.

 

„A szeretet választás; nem milliókra, hanem egyetlen emberre irányul. De ebben a választásban, ebben az egy személyben tűnik föl új fényben előttem a valóság mint egész… A határozott és megkülönböztető, az egy személyre eső választás viszont ismét megajándékoz a világgal és embertársammal, s fordítva: én is ajándék vagyok az ő számára.”

(Joseph Ratzinger: Krisztusra tekintve).

 

Tégy engem ajándékká Uram, hogy hitelesebben szerethessek, s ezáltal hitelesebben láthassam a világot! Legyen bennem egész héten az őszinte, magamból, belső gazdagságomból adományozó szeretet, amelyet a mai találkozásunkból merítettem.

Add, hogy minden földi kincset lelki értékre váltsak életemben, legyek hű a kicsinyben, hogy sokat, magát a végtelen boldogságot bízhasd rám. Ámen.


 

süti beállítások módosítása